Doel
Het doel van Spoor van Licht is jongeren en ouderen, gelovigen en niet-gelovigen, gelegenheid te geven in de fraai verlichte Martinikerk iets van God te ervaren, van binnen geraakt te worden, een moment van rust te beleven. We laten ons inspireren door de visie van de Britse theoloog Rowan Williams op monumentale kerken waarin christelijke gemeenschappen samenkomen. Deze gebouwen ziet hij als ‘sacred space’ (heilige ruimte) waar mensen bij activiteiten als Spoor van Licht in het krachtenveld worden gebracht van de Geest, die een creatieve Verbinder is.
Wat is Spoor van Licht?
Mensen krijgen op de tweede donderdagavond (koopavond) van de maand rondom de Grote Markt in Groningen een kaars aangeboden. Ze worden uitgenodigd die aan te steken in de Martinikerk. Vanaf de ingang van de kerk leidt een spoor van kaarsen mensen naar het hoogkoor waar ze hun kaars kunnen branden. Ze kunnen gaan zitten en luisteren naar rustige livemuziek, een gedachte of gebed schrijven, een Bijbeltekst op een kaartje meenemen, een gesprek hebben met een predikant, een zegen ontvangen of gewoon stil zijn en genieten van de met kaarslicht verlichte Martinikerk. Van 19.15 – 21:30 u uur is de kerk open. De avond wordt besloten met een kort avondgebed. Spoor van Licht ontstond in Keulen. Via de Dom in Utrecht kwam het in Groningen terecht. Na twee werkbezoeken aan de Dom mochten we het concept overnemen. De enige voorwaarde was: geef het in Groningen een andere naam. We noemden het Spoor van Licht.
Oecumenisch/Gezamenlijk project
In Spoor van Licht werken zeven kerken in Stad samen. De Protestantse Gemeente Groningen en de Stichting Martinikerk stellen gratis het gebouw ter beschikking. De meewerkende musici ontvangen maar een kleine vrijwilligersvergoeding voor hun bijdrage.